torstai 21. huhtikuuta 2011

Kosketuksen voima

 
Voimaa taiteesta -hanke järjesti tiistaina 19.4. musiikkiterapeutti Russ Palmerin ja kommunikaatiotutkija Riitta Lahtisen vetämän Artistic impressions through touch -työpajan, jossa harjoiteltiin non-verbaalista tietojen jakamista kommunikaation tukena sekä musiikin vibraation aistimista kosketusaistin kautta. Tämän jälkeen psykodraamaohjaaja Anne Kataja fasilitoi osallistujille tapaamisen, jossa tutustuttiin ja reflektoitiin työpajassa koettua. Työpajaan osallistui parisenkymmentä innokasta luovan alan ja hyvinvointialan osaajaa.

Päivän parasta antia olivat ehdottomasti musiikin vibraatioon ja kosketukseen liittyvät harjoitukset sekä niistä kumpunut intensiivinen keskustelu. Oli mielenkiintoista havaita miten pienet oivallukset voivat tarjota niin voimakkaita kokemuksia. Esimerkiksi harjoitus, jossa seistiin kasvotusten parin kanssa kädet käsissä musiikin soidessa. Toisen tehtävä oli liikutella käsiä musiikin tahdissa ja piirtää liikkeillä sen herättämä tunnelma samalla kun toinen kuulokkeet korvilla ja silmät kiinni vastaanotti se mitä toinen antoi. Ollessani vastaanottajan roolissa, nautin niin suuresti parini kädenliikkeistä, että kadotin täytin ajan- ja paikantajuni. Niin voimakas kokemus se minulle oli.

Harjoitusten vahvuus oli ehdottomasti mahdollisuus kosketukseen. Se herätti monissa osallistujissa todella voimakkaita tuntemuksia. Työpajan jälkeen käydyssä keskustelussa puhuttiinkin siitä, miten suomalaiset elävät niin sanotussa välttävän kiintymyssuhteen kulttuurissa, jossa kosketusta vältellään. Miksiköhän se on näin? Mikä kosketuksen merkitys suomalaisessa kulttuurissa sitten on? Jos se kerran voi tuoda tullessaan näinkin suuria tunteita, mikse me emme voisi antaa sille isompaa roolia jokapäiväisessä elämässämme?


Asiaa pohdiskellen,
Marjukka

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti