maanantai 24. lokakuuta 2011

Hyvinvoinnin retriitti


Voimaa taiteesta -hankkeen järjestämä ja Jari Koskisen vetämä toinen palvelumuotoilu-koulutus pidettiin tiistaina 20.9.2011. Koulutus suunnattiin taidelähtöisiä menetelmiä työssään hyödyntäville luovan alan ja hyvinvointialan ammattilaisille.

Osallistujat pääsivät jälleen ideoimaan luovan alan ja hyvinvointialan palveluja toukokuisen työpajarakenteen tapaan: ryhmien tehtävä oli ideoida ja konseptoida palvelu ja kuvittaa se haluamallaan tavalla. Tämänkertainen tehtävänanto sijoitti palvelut Lapin maisemiin, joka inspiroikin ryhmät suunnittelemaan retriittihenkiset matkailukohteet keskelle idyllisen rauhallista pohjoisen luontoa.



Ryhmätyöskentelyssä oli selvästi aistittavissa toive hitaammasta ja rauhallisemmasta elämänrytmistä. Jopa käsite 'slow life' vilahti keskusteluissa.

Slow life on elämänfilosofia, jonka ajatuksena on elämänrytmin hidastaminen oman hyvinvoinnin tukemiseksi. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että asiat tehtäisiin etanavauhdilla - tavoitteena on pikemminkin arvostaa jokaista hetkeä elämässä ja tehdä asioita omalla tahdillaan. Se mitä tehdään, tehdään niin hyvin kuin mahdollista. Määrä korvataan laadulla.

Slow lifen hengessä kumpikin ryhmä lähti ideoimaan tunnelmallista ja luonnonläheistä retriittiä, jonne matkustajat voisivat paeta ruuhkayhteiskunnan hälinää. Palveluiden keskiössä olivat yhdessäolo, luovuus ja aistillisuus.

Lämpöä huokuvat retriittivisiot saivat ajatushermoni kutiamaan: voisiko vastaavan levollisuuden tunteen tavoittaa muunkinlaisilla luovan alan palveluilla? Millaisia voisivat olla slow life -elämänfilosofiaa myötäilevät soveltavan taiteen palvelut hyvinvointialalla? Vai voisiko niiden välillä olla jo sellaisenaan jonkinlainen yhteys?

Kysymyksiä esitti:
Marjukka

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti