tiistai 20. joulukuuta 2011

Tämähän näyttää ihan oikealta taidenäyttelyltä!


Kuva: Susanna Lyly

Kulttuuriosuuskunta Kiito toteuttaa Sopimusvuoren Pekkala- ja Annala-koteihin Muistitaulu-projektin. Tapaamme kotien muistisairaita asukkaita puolen vuoden ajan joka tiistai. Asukkaat ottavat tuetusti valokuvia, jotka esittävät heille tärkeitä asioita, paikkoja tai ihmisiä. Valokuvista koostetaan muistitaulu, johon voidaan liittää myös vanhoja valokuvia. Kuvista keskustellaan ja niiden pohjalta tehdään helppoja teatterillisia harjoituksia. Projektin tavoitteena on antaa asukkaille positiivisia elämyksiä ja luoda yhdessä uusi apuväline muistamiseen.


Kuva: Susanna Lyly

Tavoitteenamme on mahdollisuuksien mukaan viedä kukin toimintaan osallistuva asukas lyhyelle retkelle johonkin hänelle mieluisaan tai kiinnostavaan paikkaan. 30. marraskuuta koitti ensimmäinen retki. Yrjö sai kunnian toimia ensimmäisenä matkustajana. Kohteeksi valittiin auto- ja tiemuseo Mobilia Kangasalla.

Jännitimme ennen reissua sitä jaksaako tai haluaako Yrjö lähteä mukaamme. Pelko oli turha, sillä Yrjö oli heti innoissaan lähdöstä museoon. Matkalla jutusteltiin autoista ja elämän vaiheista.


Kuva: Susanna Lyly

Perillä päätimme yhdessä mennä ensin ”Yölinjalla”-näyttelyyn, joka käsittelee suomalaisen tavaralinjaliikenteen historiaa. Esillä on vaikuttavan isoja autoja 1920-luvulta nykypäivään. Tunnelma vei nopeasti mukanaan menneisiin vuosiin. Kaiuttimista soinut Tapio Rautavaaran musiikki herkisti varmaankin myös siksi, että Yrjö oli tavannut Rautavaaran muutaman kerran junassa. Kohokohta taisi olla kuitenkin se, kun Yrjö pääsi istumaan vanhan Saabin rattiin.


Kuva: Susanna Lyly

Munkkikahveja syödessä kysyimme Yrjöltä, että vieläkö mennään vieressä olevaan ralliautonäyttelyyn vai lähdetäänko kotiin. Vastaus tuli kuin tykin suusta: ”Ei kai sitä nyt heti lähdetä kotiin, kun on tänne asti tultu!”. Ralli- ja urheiluautoja oli esillä iso määrä ja aika pian saimme niistä tarpeeksemme ja lähdimme kotiin. Yrjö vaikutti tyytyväiseltä retkeen ja kiitteli kovasti. Muistoksi jäi iso määrä valokuvia, joita Susanna ja Yrjö molemmat ottivat.

Näin joulun aikaan Muistitaulu-projekti on puolimatkan krouvissa. Sitä juhlistaaksemme laitoimme tähänastisia valokuvia esille kotien seinille ja järjestimme 15. joulukuuta pienimuotoiset taidenäyttelyn avajaiset. Kutsuimme paikalle asukkaiden omaisia ja projektin yhteyshenkilöitä.


Pekkala- ja Annala-kotien asukkaan Muistitaulu-toiminnassa ottama kuva

Riku piti pienen avajaispuheen ja nostimme maljan näyttelyn kunniaksi. Teimme yhdessä naurukuoro-harjoitteen ja lauloimme pari joululaulua. Sen jälkeen siirryttiin katsomaan valokuvia ja nauttimaan kahvipöydän antimista.


Pekkala- ja Annala-kotien asukkaan Muistitaulu-toiminnassa ottama kuva

Kotien henkilökunta hämmästeli sitä, kuinka moni asukas kuvissa hymyilee ja on eläväisempi kuin aikoihin. Ehkä siinä, että saa vaikkapa hassun hatun päähänsä ja hetkeksi kuvaajan huomion, on jotain piristysruiskeen omaista. Osuvin kommentti kuultiin taas kerran eräältä asukkaalta: ”Tämähän näyttää ihan oikealta taidenäyttelyltä!”


Pekkala- ja Annala-kotien asukkaan Muistitaulu-toiminnassa ottama kuva

Muistitaulu-projekti jää nyt pienelle joulutauolle ja jatkaa toimintaansa taas tammikuussa.

Hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta!

Susanna Lyly, Riku Laakkonen ja Arttu Haapalainen,
Kulttuuriosuuskunta Kiito

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti