maanantai 23. tammikuuta 2012

Bromley by Bow Centre - Taide, kulttuuri ja hyvinvointi samassa paketissa

Bromley by Bow Centre on Isossa-Britanniassa, Bromley by Bow -nimisessä Lontoon kaupunginosassa sijaitseva kulttuurikeskus. Sen tehtävänä on tukea alueen asukkaiden hyvinvointia tarjoamalla esimerkiksi taide- ja hyvinvointialan palveluita, apua työn etsimisessä, lakiasioissa ja asumisessa sekä monipuolisen kattauksen erilaisia kursseja ja koulutuksia. Bromley by Bow Centre tarjoaa lisäksi tiloja yhteiskunnalliselle yritystoiminnalle (social enterprise) ja keskuksen yhteydessä toimiikin useita tällaisia yrityksiä, muun muassa maisema-arkkitehtuuritoimisto Green Dreams.

Keskuksen historia juontaa juurensa vuoteen 1984, jolloin alueelle muuttanut pastori Andrew Mawson perusti keskuksen kirkon yhteyteen. Sen alkuperäinen tarkoitus oli tuoda kirkko lähemmäs alueen asukkaita, mutta sen toiminta ei kuitenkaan rajoittunut kirkon rajojen sisälle. Bromley by Bow Centren tavoitteena oli – ja on yhä – rajojen rikkominen. Keskuksessa toimii alueen oma lääkäri, lasten päivähoito, sekä yhteiskunnallisten yritysten lisäksi lukuisia taiteilijoita. Jälkimmäiset ovat olleet mukana keskuksen toiminnassa alusta asti, sillä alueen asukkaiden osallistaminen taiteelliseen prosessiin on ollut keskukselle aina tärkeää ja lisäksi olennainen osa sen hyvinvointipalveluita.

Bromley by Bow Centren konsepti herättää paljon ajatuksia vastaavanlaisten keskusten mahdollisuuksista Suomessa. Voisiko esimerkiksi pienillä paikkakunnilla lukuisten alueen toimijoiden sijaitseminen fyysisesti samassa rakennuksessa tukea yhteisöllisyyttä? Entä voisiko keskuksen vaihdantatalousmalli, jossa taiteilija saa käyttöönsä työtilat opetustyötä vastaan, lisätä alueen kulttuuritarjontaa?

Kenties vaikuttavinta Bromley by Bow Centren toiminnassa on ennakkoluulottomuus, jonka avulla yhteisön jäsenet ovat yhdessä onnistuneet rakentamaan sektorirajat rikkovan kokonaisuuden, jossa taide, kulttuuri ja hyvinvointi kulkevat luontevasti käsikädessä.

Lisätietoja Bromley by Bow Centrestä: http://www.bbbc.org.uk/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti