torstai 12. tammikuuta 2012

Tangomarkkinoita odotellessa


Vuosi 2011 muuttui vuodeksi 2012 yhdessä silmänräpäyksessä. Syksyllä 2011 aloittamamme Laulunloihtijat-pilottiprojekti on edennyt pisteeseen, jossa yhdessä sanoitetut ja osittain sävelletyt ja sovitetut laulut harjoitellaan kevään 2012 aikana äänityskuntoon ja äänitetään.

Kaikki viisi ryhmää, joiden kanssa olemme työskennelleet ovat saaneet aikaiseksi hienoa lyriikkaa, joka kertoo ystävyydestä, rakkaudesta ja elämänkulusta. Lyriikkaa kirjoitettiin pitäen silmällä myös hieman musiikin tyylilajia: ryhmien kera on syntynyt kaksi valssia, yksi tango, yksi iskelmä ja jopa yksi hip hop -kappalekin.

Lyriikan kirjoittaminen yhdessä ikäihmisten kanssa eteni vauhdilla, sillä elämänkokemuksen myötä sanoittajat osasivat kertoa monia mielenkiintoisia tarinoita, joista oli helppo muokata lauluja.


Projektin aikana olemme huomanneet, että ikäihmisten kanssa toimiessa myös kuuntelu ja tekemisen seuraaminen ovat heille tärkeitä asioita. Aina ei välttämättä jaksa osallistua esimerkiksi soittamalla tai laulamalla, mutta musiikin tekemisen katsominen ja kuunteleminen itsessään on myös mielenkiintoista ja virkistävää.

Nyt sanat, sävel, rytmi ja harmonia ovat valmiina. Ne yhdistetään jokaisen ryhmän kera toimivaksi kokonaisuudeksi, heidän omilla ehdoillaan. Jokainen ryhmistämme on hieman erilainen. Osassa ryhmistä pystytään hyvin itsenäiseen työskentelyyn ja osallistumaan soittamiseen ja laulamiseen. Toisissa taas me ohjaajat tulemme ottamaan aktiivisemman roolin toimijoina, joita ikäihmiset saavat ohjata mielensä mukaan. Olemme ikään kuin heidän luovan työnsä instrumentteja.

Kevät tuo tullessaan siis ainakin viisi uutta laulua. Katsotaan, josko vaikka Tangomarkkinoille osallistuttaisiin!


Joonas Keskinen
Kulttuuriosuuskunta Uulu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti